Anca Giurchescu

Anca Giurchescu
Date personale
Nume la naștereRodica Maria Anca Ciortea Modificați la Wikidata
Născută1930[1] Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Decedată2015 (85 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Copenhaga, Danemarca Modificați la Wikidata
Cetățenie România
 Danemarca Modificați la Wikidata
Ocupațieuniversitară[*]
etnologă[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română
limba engleză[2]
limba franceză
limba rusă
Limba daneză Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea Națională de Educație Fizică și Sport  Modificați la Wikidata

Anca Giurchescu, născută Ciortea (n.19 decembrie 1930 – m.4 aprilie 2015) a fost o cercetătoare română a dansului popular și etnocoregraf, unul dintre fondatorii disciplinei. Ghiurchescu s-a născut în București într-o familie ce provenea din Transilvania, regiune în care a și copilărit. La universitate a studiat dansul la Institutul Național de Educație Fizică. În timpul școlii, ea a participat la competiții de tir la țintă și a fost medaliată cu argint (echipe) și cu bronz (individual) la Campionatul European de tir din 1955. În timpul studiilor a început să lucreze ca cercetător la Institutul de Etnografie și Folclor "Constantin Brăiloiu" iar în 1962 a devenit membru al Consiliului Internațional pentru Muzică Tradițională. Consiliul a înființat un grup de lucru din care Giurchescu făcea parte și care a pus bazele științei etnocoregrafiei .

În 1979, Giurchescu fuge din țară alăturândui-se soțului ei la Copenhaga, după ce a participat la un seminar la Belfast. Ea și-a continuat cercetările în contextul cultural, istoric și social al dansului și a predat în toată Europa și Statele Unite. În 1989, familia ei s-a întors în România, după căderea regimului comunist. A rămas în țară timp de patru ani și apoi s-a întors la Copenhaga. Ea a coordonat numeroase proiecte internaționale de cercetare care studiau ritualuri și tradiții de dans în rândul diferitelor minorități etnice cu rădăcini în România și țările învecinate. Ea a fost președinte al Grupului de Studiu pentru Etnocoregrafie al Consiliului Internațional pentru Muzica Tradițională din 1998 până în 2006 și președinte fondatoare a Subgrupului de Studiu Etnocoregrafice pentru Teoria și Metodele cercetării de teren, conducându-l între 1990 și 2014.

  1. ^ a b Katalog der Deutschen Nationalbibliothek, accesat în  
  2. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne